Ontwikkelingen
Voordat er dieper ingegaan wordt op de huidige ontwikkelingen binnen Proeverij De Ontmoeting nog een korte terugblik op de “geschiedenis” van De Ontmoeting. In 2005 is Proeverij De Ontmoeting opgericht vanuit een initiatief van betrokken inwoners uit Ermelo samen met ’s Heeren Loo. De missie van De Ontmoeting was en is: een werkplek bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt waarin zij hun talenten kunnen ontwikkelen. De Ontmoeting biedt daarvoor een “veilige” werkplek met begeleiders die vanuit hun kennis en ervaring de cliënten ondersteunen bij het ontwikkelen van hun kennis en vaardigheden. De horecamedewerkers bieden vanuit hun horeca kennis en ervaring eveneens de gewenste ondersteuning.
Vertrek ’s Heeren Loo
Tot begin 2022 is deze manier van werken samen met ’s Heeren Loo uitgevoerd. U bent door ons destijds geïnformeerd dat door allerlei omstandigheden ’s Heeren Loo geen bijdrage meer kon bieden aan De Ontmoeting. Vanaf januari 2022 is een deel van de ondersteuning komen te vervallen en per 1 juli 2022 is de samenwerking definitief beëindigd. Wij zijn vanaf januari gestart met de voorbereidingen om de dagbesteding zowel organisatorisch, financieel en qua bezetting van begeleidend personeel goed vorm te geven. Voor een kleine organisatie als De Ontmoeting is dat een zware weg, wij moesten het wiel opnieuw uitvinden.
Begeleiders
De personele invulling is goed verlopen. We zijn erg blij met onze begeleiders Demi v.d. Berg, Marleen Kleine Deters en met Marion Brunet (Marion is tot het einde van dit jaar bij De Ontmoeting gedetacheerd via ’s Heeren Loo). Het is voor De Ontmoeting erg belangrijk om goed opgeleide en ervaren medewerkers te hebben die met het hart op de goede plaats de cliënten begeleiden.
In mei jl. is Marieke v.d. Weg aan het werk gegaan als leidinggevende van de dagbesteding om de administratieve en organisatorische/personele zaken op zich te nemen.
Financiële problemen
Over de positieve ontwikkelingen van de dagbesteding zijn wij zeer tevreden. Waar wij mee geconfronteerd werden waren de hoge kosten en de daarmee niet in verhouding staande inkomsten van de dagbesteding. Deze kosten konden niet gecompenseerd worden uit de horeca-inkomsten. Door corona zijn de financiële reserves van De Ontmoeting opgesoupeerd.
Uitdaging voor bestuur
Het bestuur stond dus voor de opdracht om een besluit te nemen hoe verder te gaan. Een horecagelegenheid zonder onze medewerkers was absoluut geen optie. Het werken bij De Ontmoeting wordt als uitdagend en heel plezierig ervaren. Wij wilden dit niet verliezen.
Wij hebben de knoop doorgehakt en met een collega dagbestedingsorganisatie uit Ermelo een aantal gesprekken gevoerd. Wij hebben gezocht naar een kleinere dagbestedingsorganisatie omdat het samenwerken met de grote zorginstellingen door alle lopende bezuinigingen niet mogelijk is. Wij zijn een samenwerking aangegaan met Daniëlle Terpstra van de Dorpswerkplaats en de Kookwerkplaats in Ermelo.
Geen wijzigingen voor de cliëntmedewerkers
Voor alle cliënten die bij ons werkzaam zijn zal er in de dagelijkse gang van zaken niets veranderen. Zij blijven werken bij De Ontmoeting en worden daarin ondersteund door Demi, Marleen en Marion. Ook de horecamedewerkers blijven zich inzetten om een mooie werkplek te bieden aan de cliënten. De gezamenlijke aanpak door begeleiding en horeca moet ervoor zorgen dat de medewerkers een uitdaging krijgen als dat mogelijk is en met plezier hun werkzaamheden kunnen verrichten. Een goede sfeer, een luisterend oor zijn voorwaarden om samen met elkaar bij De Ontmoeting te werken.
Wijziging achter de schermen
In de praktijk betekent de overname van onze dagbesteding door Daniëlle Terpstra dat er achter de schermen veranderingen plaatsvinden. Marieke v.d. Weg zal haar werk overdragen aan Daniëlle en zij gaat zich weer volledig bezig houden met haar eigen bedrijf. De aansturing van de begeleiders wordt door Charis Baard gedaan, hij is de bedrijfsvoerder binnen de organisatie van Daniëlle Terpstra. Tevens zal de werving van de cliënten, de raamovereenkomsten, de financiële aspecten van de dagbesteding (inkomsten en uitgaven) binnen de organisatie van Daniëlle Terpstra vallen.
Achtergrondinformatie Daniëlle Terpstra
Daniëlle is de oprichter en directeur van Stichting De Dorpswerkplaats die dagbesteding biedt aan mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB) aan de Stationsstraat 91A in Ermelo. Het gaat om De Dorpswerkplaats, de locatie voor creatieve dagbesteding, en De Dorpskookplaats waar onder begeleiding gezond en verantwoord wordt gekookt en gebakken met de cliënten. Bovendien startte Daniëlle per 1 oktober jl. een woonvoorziening en dagbesteding in Katlijk.
Toekomst
Door deze maatregel verwacht het bestuur van De Ontmoeting dat er verder gebouwd kan worden aan de uitbreiding van de dagbesteding. Door de deskundigheid van Daniëlle Terpstra en haar medewerkers blijft , in nauwe samenwerking met het horecapersoneel, het werken bij De Ontmoeting net zo aantrekkelijk als het altijd geweest is en zullen nog meer mensen een kans krijgen op een prachtige werkplek bij De Ontmoeting.
Het bestuur spreekt haar vertrouwen hierin uit en is verheugd dat de missie zoals verwoord in 2005 nog steeds in de praktijk kan worden gebracht.
Dini van Bruxvoort
Voorzitter Stichting De Ontmoeting
4 oktober 2022