Duurzaamheid is een breed en populair begrip. Als je vraagt of mensen duurzaam zijn beginnen ze veelal over afval scheiden, energieverbruik en minder vlees eten. Maar wat houdt duurzaamheid nou precies in? Een veelgebruikte definitie van duurzaamheid komt is de volgende:
“Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”
Waarom wil PdO duurzaam worden
De motivatie om maatschappelijk verantwoord te ondernemen komt voort uit de noodzaak goed voor de aarde te zorgen en deze (dus) zo min mogelijk te belasten. Naast het zelf duurzaam omgaan met de aarde wil Proeverij de Ontmoeting op deze manier ook met particulieren en bedrijven hierover communiceren en daarmee inspireren. Wij vinden deze boodschap zo belangrijk dat wij hem uit willen dragen.
Op het gebied van mensen is dit duidelijk terug te vinden in de missie van het bedrijf. Graag willen wij deze missie dan ook uitbreiden met het doel om in de toekomst zo duurzaam mogelijk te zijn.
Maar hoe gaan wij dat doen?
PdO heeft een zogenaamde 0-meting uit laten voeren door het bedrijf Green Leisure. Op een heel aantal punten zoals voeding, energie en watergebruik hebben zij gekeken hoe goed wij het doen en hoe wij scoren ten opzichte van het gemiddelde. Hiervan hebben wij een rapport gekregen met veel verbeterpunten en aan de hand daarvan willen wij met PdO naar de maximale score toewerken.
Om dit te bereiken zijn er een aantal mensen bereidt gevonden om dit in gang te zetten. Dit zijn Joram, Daniel, Guido, Dini en Aart, bestuursleden en medewerkers van Pdo. Wij zullen de boel gaan onderzoeken en organiseren hoe we deze 100% kunnen bereiken.
Maar daarbij hebben we jullie ook hard nodig om dit tot een succes te maken. En niet alleen om het afval te scheiden of de kraan niet te lang te laten lopen, maar juist ook om creatief mee te denken hoe we de Proeverij kunnen verduurzamen en hoe we onszelf en anderen kunnen inspireren dit ook te doen. Ideeën hiervoor mogen gedeponeerd worden in de daarvoor bestemde Ideeënbus.
Wanneer gaan wij dit doen?
Nu! We zijn al een beetje begonnen in 2018 en serveren nu bijvoorbeeld duurzame koffie. Ook hebben we het aantal vegetarische gerechten op de menukaart al wat uitgebreid. Dat zijn alvast wat kleine stapjes, maar wanneer leggen we dan de zonnepanelen op het dak en komt het biologische vlees op de kaart? Op deze site zullen we je op de hoogte houden van de duurzame stappen die wij zetten en hopen we je snel antwoord te geven op bovenstaande vragen.